sâmbătă, 15 octombrie 2016

Inferno - amenintarea iadului


Fictiune
Iad
Labirint
Molima
Ucidere in masa
Lacune psihice

Iubire pana la sacrificiu
Naivitate puerila
Furie crancena
Enigme
Razbunare
Nebunie
Oroare

Genunchi stransi, maini inclestate una intr-alta, puls intens, dragoste oarba, manipulare, arta, suspans, mister, moarte crunta, pedeapsa pentru faptele noastre, halucinatii si crampeie de amintiri. Cam astea-s principalele cuvinte cand vine vorba de filmul Inferno la a carei avanpremiera am fost joi seara in Grand Cinema Baneasa. 

"Adevărul poate fi întrezărit doar prin ochii morţii"


Pornind de la romanul lui Dan Brown, ecranizarea acestuia se vrea o continuare a Codului lui DaVinci si Ingeri si demoni, iar actiunea principala se invarte in jurul ideii de suprapopulare a Pamantului. Intr-un secol, acesta n-ar mai fi incapator, iar o decimare ar fi singura scapare a omenirii. Convins de aceasta idee, un biochimist devenit miliardar din patente biologice, Bertrand Zobrist (Ben Foster) a creat o molima similara ciumei bubonice, un virus extrem de periculos si ameninta ca il va utiliza curand, foarte curand, sa distruga cel putin jumatate din populatia globului. Adeptii "cultului" sau n-au intarziat sa apara, iar planurile oribile sunt gata sa fie executate. 

Totul se petrece sub forma unui puzzle urias care trebuie rezolvat contratimp. OMS si organizatii guvernamentale depun eforturi consistente sa stopeze planurile diabolice si il arunca in joc pe profesorul Robert Langdon (Tom Hanks), expert in simbolistica, alaturi de doctorita Sienna Brooks (Felicity Jones).

Urmeaza o serie de rasturnari de situatie ce destrama tot ce ai aflat pana in acel moment. Ca simplu spectator, esti bulversat de noile turnuri ale actiunii, incerci sa dezlegi misterele dar te afunzi mai rau in necunoscut. Esti plimbat prin Florenta (principalul loc de desfasurare a faptelor), Venetia si Istanbul, prin cladiri cu mare incarcatura culturala. Sunt expuse sistematic elemente ale artei si literaturii universale (muzee, centre de arta, chiar si parti din Divina Comedie a lui Dante Aligieri, fresce si sculpturi extrem de valoroase). 



Din distributie face parte si actrita de origine romana Ana Ularu. Primeste rolul unei politiste foarte ambitioase, Vayentha, care trebuie sa ia urmele profesorului lovit de o aparenta amnezie si sa-l scoata din peisaj. Desi secventele cu ea sunt sporadice, mina tinerei politiste ramane pe retina si dupa ce-ai iesit din sala de cinema.

N-am sa dezvalui deznodamantul, insa chiar recomand filmul #Inferno si va indemn sa descoperiti daca au reusit protagonistii sa dezlege misterul si sa salveze omenirea sau ba. Nu e o capodopera a cinematografiei, dar este un film destul de bun, trebuie vazut. E captivant cap-coada si plin de neprevazut. Ma asteptam sa fie mai sangeros, insa e "digerabil" si de persoanele mai sensibile. Iata un trailer oficial:



Filmul Inferno a rulat si in deschiderea Dracula Film Festival, editia a IV-a, ce are loc in perioada 12-16 octombrie 2016 la Brasov. In cinematografele din Romania este distribuit de InterCom Film si se poate viziona incepand din 14 octombrie 2016. Iata cam pe unde-l puteti gasi in Bucuresti (orele de ma jos difera de la o zi la alta, verificati pe site-urile cinematografelor programul in timp real). 


***

"Despartiti pe nedrept de soarta precum Beatrice si Dante..."


***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Hei, nu plecati inainte de a-mi spune doua vorbe! Pentru mine conteaza parerea voastra! :)