miercuri, 18 ianuarie 2017

Experienta Cora Drive

In incercarea de a fi cat se poate de responsabila cu cheltuielile, caut solutii si trucuri pentru economisirea banilor si a timpului. Nu mai stau demult la cozi sa platesc facturile, le achit online. Daca am nevoie sa fac vreo plata, fie aleg plata online cu cardul (inrolat in sistemul 3D Secure, pentru plati sigure pe internet), fie folosesc aplicatiile Internet Banking oferite de bancile cu care colaborez. E simplu, comod, sigur, ieftin.


Despre organizarea cheltuielilor saptamanale prin metoda meniului saptamanal, am povestit in acest articol. Noutatea acestui an este apelarea la serviciile de livrare la domiciliu oferite de hipermarketuri pentru toate acele cumparaturi saptamanale. Am intrebat la finalul anului trecut in stanga si in dreapta care serviciu de livrare la domiciliu e mai bun, Cora Drive sau Carrefour Online. Am cantarit avantaje, dezavantaje, pareri pro si contra pentru fiecare in parte si am ales Cora Drive. Evident, multumiri si nemultumiri exista peste tot, suntem oameni si avem opinii diferite. Dar hai sa povestesc experienta mea.

miercuri, 11 ianuarie 2017

Multumescu-ti, doamna draga!

Sunt asa de putine ocaziile in care ne indreptam cu plecaciune spre cei care ne-au intins candva o mana de ajutor sau au pus o caramida mare la constructia noastra! Uitam sa spunem "multumesc", din pacate. Ne vedem de viata fericiti si-i lasam deoparte pe cei buni. Profitand de faptul ca astazi, 11 ianuarie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Cuvantului "Multumesc", am sa m-aplec catre cei pe care-i privesc cu recunostinta si poate nu le-am spus-o niciodata.


Am deschis o portita in urma cu ceva vreme, atunci cand mi-am recunoscut admiratia fata de dragul meu profesor de limba franceza. Azi voi continua cu o alta persoana speciala care si-a lasat puternic amprenta asupra mea si a personalitatii mele cu multi, multi ani in urma. Sunt mai bine de 10-12 ani de-atunci.

Foto: Pinterest.com

In afara de familie, de la care am primit suport neconditionat si dragoste, vreau sa-i multumesc public unei DOAMNE careia ii sunt datoare vanduta, pe viata. Un inger de femeie scos in calea mea cand aveam cea mai mare nevoie. Vreo doi ani mi-a dat umarul sau sa-mi asez tampla, si-a schimbat programul pentru mine si stilul de viata pentru ca eu sa-mi urmez cursurile, sa-nvat carte, s-ajung OM. M-a sfatuit si invatat sa fiu vesela, sa trec peste orice-i greu cu zambetul pe buze. Verbal si non-verbal, prin puterea exemplului personal. Nu mi-a cerut niciodata nimic in schimb, desi ajutorul a fost imens. Poate nu l-a constientizat, dar chiar a fost imens.


N-am stiut si nici nu stiu cum as putea sa-i multumesc mai bine. O port in suflet ca pe cel mai de pret exemplu de bunatate si ori de cate ori am ocazia, intind la randul meu o mana altora, gandindu-ma la ea. Daca ea a putut schimba o viata, pot si eu. Si nu-s cuvinte mari, chiar a dat alt sens vietii mele. Habar n-am cum as fi reusit fara ea. Sau n-as fi reusit. As fi ingrosat, poate, randurile vanzatoarelor de la buticuri, ale fetelor platite sa spele vase prin restaurante sau care vand flori la colt de strada. E mare lucru sa ai pe cineva aproape, care sa te sprijine fara rezerve, doar din credinta ca face o fapta buna. Din fericire, pe langa multe palme amare, viata mi-a scos in cale si oameni frumosi si buni ca painea calda. Cum alfel sa ma numesc daca nu o norocoasa?!

marți, 10 ianuarie 2017

Pusculita pe un an si alte 3 metode simple de economisire

Bun regasit!

La inceput de an, fiecare dintre noi isi face planuri pentru urmatoarea perioada, asterne visuri pe hartie, sperand ca banii ii vor ajunge pentru a le indeplini. Banii, eterna poveste, eternul neajuns. Oricat de mult castigam, niciodata parca nu-s destui. Am sa vorbesc azi putin despre cum ne putem indeplini obiectivele dramuind banii cu rabdare, economisind usor, fara mari eforturi.

1. Pusculita pe un an


Am imprumutat acum cativa ani de la americani o metoda foarte simpla de economisire: pusculita pe un an. La finalul celor 52 de saptamani, suma minima economisita este de 1400 lei. Ei, cum suna? Ce poti face cu 1400 lei? O vacanta, un obiect mult dorit, un tratament, un curs, un vis devenit realitate. Orice vrei TU.

Cum se face? Se ia un borcan mai mare, se face un orificiu in capac cam de 3-4 cm lungime (cat sa incapa o bancnota indoita), se inchide si se sigileaza cu banda adeziva. Se face un tabel cu 52 de saptamani in care vom nota ulterior, de fiecare data, suma depusa si data depunerii. Se printeaza pe coala A4 si se lipeste pe borcan. Arata cam asa (click pe poza pentru a o vedea mai mare):

tabel borcan economii un an
Tabel pusculita pe un an, detaliat pe 52 de saptamani. Printeaza si lipeste pe borcanul tau!

Regula de baza e urmatoarea: in saptamana 1 depunem 1 leu, in saptamana 2 depunem 2 lei, in saptamana 12 depunem 12 lei, in saptamana 39 depunem 39 lei samd. Deci vom depune minimum atatia lei cate saptamani au trecut. Sume mai mari vor fi depuse la final, in ultima luna, insa cred ca fiecare isi permite sa puna deoparte 200 lei fara sa i se para exagerat o data cine stie cand. La un calcul simplu, la final de an vom avea aproape 1400 lei. Dar cu siguranta suma va fi mult mai mare pentru ca in primele saptamani nu ne vom limita la a pune in pusculita 2-3-4 lei, ci vom pune mai mult. Nu vom simti greutate daca vom pune 10 lei in loc de 2, nu-i asa?